Každý máme nějaký svůj pamlsek, ať už sladký, slaný nebo kyselý, po kterém sáhneme, když se chceme odměnit, uklidnit se a obalit si nervy. Někdo tím tlumí strach či nervozitu.
Co mají ale tyto důvody společného? Konzumujeme jídlo s výčitkou nebo podmínkou. Dám si kousek čokolády, protože jsem si dnes odcvičila 20 minut kardia. Nebo, dám si dnes tyčinku, protože jsem měl opravdu náročný den a potřebuji uklidnit nervy… Vidíte se v tom?
Chyba. Sníme naši odměnu s výčitkami, takže potěšení, které nám jídlo mělo přinést, nezískáme.
Je to jednoduché: Když vás jídlo těší, povzbuzujete svůj metabolismus.
Z pohledu přírody je naprosto přirozené vyhledávat potěšení a vyhýbat se bolesti. Proto jíme (potěšení z jídla) a nehladovíme (bolest z hladovění). Když nás jídlo těší, zvyšuje se absorpce živin. Naopak nepříjemný zážitek nebo stres ji snižuje.
Zkuste se zamyslet, jak k jídlu přistupujete vy.
Máte radost z jídla, když jíte?
Těší vás pohled na jídlo, které máte na talíři?
Zakazujete si určité druhy potravin?
Bojujete s vlastními zákazy?
Mám pro vás radu, díky které se váš přístup k jídlu bude zlepšovat.
Vezměte si papír a tužku a sepište si na něj všechny možné zdravé potraviny, o kterých jste se učili nebo jste si přečetli, že jsou zdravé a pro tělo přínosné. Jste přesvědčeni o tom, že je důležité je konzumovat. Do tohoto seznamu byste mohli zařadit ovoce, zeleninu, ryby, ořechy, různé saláty, misku jáhlové kaše, česnek, rukolu, zelené smoothie… ale také třeba sklenku oblíbeného džusu nebo vína.
Váš úkol je jednoduchý. Zařaďte každý den 3 různé zdravé potraviny do každodenní stravy. (Nesnažte se prosím každý den vypít sklenku vína ;-)). Jezte pozorně a zaměřte se na vaše vjemy.
Jste spokojenější?
Máte ze sebe radost?
Přináší vám to dobrý pocit, že jste udělali nový krok a něčeho jste dosáhli?
Co to pro vaše zdraví z dlouhodobého hlediska může přinést?
Toto cvičení by vám mělo přinést širší výběr jídel, které budete s lehkostí a radostí konzumovat. Také lepší chuť, protože už přemýšlíte o tom, co opravdu chcete sníst. A v neposlední řadě si dokážete lépe vybrat jídlo, které vás opravdu vyživí a zároveň vám přinese radost.
Když si dovolíte, mít radost ze „zdravých“ potravin, potom si dokážete dopřát radost i z potravin „nezdravých“. To bude další krok.