Letošní zima byla zvláštní. Nijaká, všelijaká, suchá…pocit, že zima snad ani nebyla zima (když nežijete na horách) má téměř každý. Přesto na našem organismu zanechala svou stopu. Po zimním období se většinou cítíme unaveni a už se těšíme na jaro a první jarní sluneční paprsky. S jarem jde ruku v ruce jarní úklid, a to nejen domácností, ale také našeho organismu. Téma detoxikace je v současné době velmi módní a diskutované. Vzhledem k době, v jaké žijeme, je to pochopitelné. Ale jak vlastně se správně detoxikovat, je to opravdu nutné, jaký způsob zvolit, zvládne to opravdu každý a kdy je ta nejlepší doba? Otázky se rojí a rojí…
Detoxikace je dobrá příležitost, jak se na chvíli zastavit, věnovat si čas, pozornost a péči, kterou naše tělo bezesporu potřebuje a získat tak novou energii a sílu. Jejím cílem je pročistit organismus od nahromaděných toxinů a povzbudit detoxikační orgány.
Trend nebo potřeba? Dříve se u nás nic takového nedělalo.
Naši předkové se tématem detoxikace skutečně nezabývali, ale stravovali se a žili v souladu s ročními obdobími, konzumovali sezónní a lokální potraviny, které nebyly průmyslově zpracované, trávili hodiny venku na čerstvém vzduchu a fyzické aktivity měli víc než dost. Lidský organismus se umí do určité míry detoxikovat sám, proto také mají některé orgány přízvisko detoxikační. Jedná se o kůži, játra, ledviny, trávicí trakt a také třeba plíce. Množství toxinů, které na nás působí je mnoho, jedná se toxiny ze životního prostředí, z léků, z kosmetiky, ze stresu a toxiny z potravin. Potraviny velmi často obsahují látky jako jsou potravinová aditiva nebo konzervanty, které organismus zatěžují a neumí je zpracovat. Jejich dopady na lidské zdraví se liší, ale je nutné vědět, že se působení toxinů nelze úplně vyhnout a je potřeba tělu pomoci.
Kdy se pustit do detoxikace?
Pro detoxikaci jsou dvě nejpříhodnější období, a to na jaře a na podzim. Jarní očista je velmi populární a můžete ji pojmout jako „jarní úklid“ těla. Vhodným měsícem pro realizaci je březen – podle čínského pentagramu je to měsíc JATER, na které se právě při jarní detoxikaci zaměřujeme. Proto volíme kombinaci bylinek na podporu funkce tohoto orgánu, jako je ostropestřec, kurkuma, koriandr, pampeliška… Z potravin je to např. zelí, červená řepa, listová zelenina. Všeobecně zelenina a ovoce jsou zásadotvorné, tudíž pro detoxikaci potřebné.
Velmi prospěšná je ale také podzimní detoxikace, která vám na podzim navrátí pomalu se ztrácející energii a nastartuje váš imunitní systém. Podzimní očista se zaměřuje na jiný detoxikační orgán a to jsou PLÍCE, s kterými jde ruku v ruce tlusté střevo. Podle orgánového kalendáře TČM jim přísluší měsíc listopad. Ne náhodou je podzim obdobím respiračních potíží. Naše tělo potřebuje zahřát a nabrat energii na přicházející zimu. V tomto období volíme kvašenou zeleninu, ideálně zařadíme do jídelníčku také teplé snídaňové kaše.
Jak se správně detoxikovat?
Možností, jak provést detoxikaci, je opravdu mnoho a záleží na vás, jakou variantu si vyberete a která vám sedne. Pokud chcete zvolit opravdu hlubokou detoxikaci (déle jak 7 dní), pak je více než vhodné nechat se tímto procesem provést od specialisty, který se jí zabývá, aby byl přínos maximální. Neboť kromě upravené stravy je také součastí mentální očista a očistné fyzické cvičení. Ideálně je vždy obsažena kombinace bylinek a detoxikační strava, aby tělo dostávalo dostatek minerálů a vitamínů, které k očistě a regeneraci potřebuje. Dalším nástrojem pro očistu je použití klystýru a solné koupele. Pro domácí použití (a začátečníky) doporučuji spíše křemelinu místo klystýru, protože je šetrnější a bezpečnější. Solná koupel je skvělá příležitost pro relax a zároveň detoxikaci. Se solí do vany nešetřete. Délka koupele by neměla přesahovat 20min. a neměla by po ní následovat žádná aktivita.
Nejpřínosnější pro naše tělo je, jako ve všem, pravidelnost. Pokud se pustíte do hloubkového detoxu jednou za rok a celý rok se stravou nezabýváte, tělu uštědříte spíše šok. Proto ze začátku neuděláte chybu s krátkými, klidně i jednodenními detoxy, kdy tělu pomůžete v jeho pravidelné přirozené detoxikaci.
TIP: Začněte pro začátek s jedním dnem za 14 dní. Pomůže, osvěží a dodá energii. Vše se počítá. Zvolený den konzumujte zeleninu a ovoce. Vynechte pečivo, tuky, maso, uzeniny. Ke svačinám si naordinujte detoxikační zelené smoothie, které příjemně odlehčí střevům.
RECEPT PRO VÁS: Zelené smoothie na podporu zažívání
Vše dejte do shakeru a rozmixujte. Dořeďte na cca 1l smoothie a získáte tak 2 porce. Pokud nejste na zelené smoothie zvyklí, pro začátek zvolte listovou zeleninu, která nepřehluší chuť ovoce, jako např. čínské zelí nebo špenát.
A hlavně… nenechte se odradit barvou :-).