11.5. 2023

Vědomé nebo intuitivní stravování?

Pojmy jako vědomé nebo intuitivní stravování v dnešní době nejsou neznámé. Je to ale to samé? Pojďme se podívat, co se pod těmito názvy skrývá: Jedná se o 2 různé způsoby stravování. Vědomé (VS) a intuitivní stravování (IS) totiž není úplně totéž. Zakladatelkami intuitivního stravování jsou Evelyn Tribole a Elyse Resch, které vycházely z předpokladu, že každý člověk je sám...

26.5. 2021

Tortilla se salátem

Ingredience na 2-3 porce: 5 ks tortill středních 150 g zakysané smetany 1 PL hořčice (hrubozrnné nebo klasické) 50 g strouhaného parmezánu 1 šalotka (nebo jarní cibulka) salát (ledový nebo lollo bianco) 1 stroužek česnek (utřít) 1 ks kuřecí prso (nebo kvalitní šunka) salát (ledový nebo lollo bianco) Kuřecí prso nakrájejte na nudličky, osolte, opepřete. Orestujte na kapce...

14.5. 2021

Dobré jídlo – potěšení nebo hřešení?

Každý máme nějaký svůj pamlsek, ať už sladký, slaný nebo kyselý, po kterém sáhneme, když se chceme odměnit, uklidnit se a obalit si nervy. Někdo tím tlumí strach či nervozitu. Co mají ale tyto důvody společného? Konzumujeme jídlo s výčitkou nebo podmínkou. Dám si kousek čokolády, protože jsem si dnes odcvičila 20 minut kardia. Nebo, dám si dnes...

6.3. 2020

Když je potřeba dobít baterky…

Letošní zima byla zvláštní. Nijaká, všelijaká, suchá…pocit, že zima snad ani nebyla zima (když nežijete na horách) má téměř každý. Přesto na našem organismu zanechala svou stopu. Po zimním období se většinou cítíme unaveni a už se těšíme na jaro a první jarní sluneční paprsky. S jarem jde ruku v ruce jarní úklid, a to nejen domácností, ale také našeho organismu. Téma detoxikace je...